Japp den heter så....=D
5-6 port
2 gula lökar
Vitlöksklyftor efter smak
6-7 medelstora potatisar
1 stånd (350 g) färsk fänkål
1 stor morot
2 msk olivolja
1,4 liter fiskfond eller vatten med 4 fiskbuljongtärningar
1½ tsk timjan
1 burk hela tomater
1 kuvert saffran
2-3 dl torrt vitt vin
salt
lite nymald svartpeppar
300-400 g räkor
600-700 g torsk eller gösfilé
saften av ½ apelsin (kanske mer)
basilika eller blanpersilja
gärna färsk timjan
* Förbered alla grönsaker. Hacka löken och skiva vitlöken tunt. Skär potatisen i små kuber, strimla fänkålen och skär moroten i slantar.
* Fräs löken och vitlöken i olja i en stor gryta eller kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis.
*Häll i fiskfond och timjan. Öppna tomatburken och klipp tomaterna i bitar direkt i burken (det blir godare än krossade tomater). Häll i tomaterna.
*Koka upp och låt koka i 25-30 minuter under lock. Tillsätt saffran och vin när ungefär halva tiden gått. Smaka av med salt o peppar.
Hit kan man med fördel förbereda dagen innan och låta soppan få ett hastigt uppkok innan sista momentet.
* Rensa räkor och ställ åt sidan. Skär torsken i stora bitar. Är fisken fryst, skär den i bitar innan den tinat helt.
Sjud fiskbitarna i soppan ca 3-5 min. Lägg sedan i räkorna.
*Smaka av med apelsinsaft och mer salt o peppar. Strö hackad persilja eller strimlade basilikablad över Gärna några små ruskor av timjan.
*Servera med aioli och ett gott bröd
En soppa som blev en favorit här hemma!
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar